Æble
Spiseæblet formodes at have sin oprindelse fra arten Malus sieversii. Det er et træ, som stadigvæk findes i vild tilstand i bl.a. Centralasiens bjerge i det sydlige Kasakhstan, Kirgistan og i provinsen Xinjiang i Kina.
Ordet “æble” kommer af germansk, som igen kommer af en indoeuropæisk rod hvor det betyder “fugtig, saftig”.
Man har fundet rester af æbler ved talrige stenalderbopladser i Europa, dog menes en egentlig dyrkning af æbler først at være påbegyndt i græsk-romersk oldtid. Først her har man kendt til de nødvendige podningsteknikker, der kræves for at kunne udvikle værdifulde æblesorter.
Man formoder desuden at vikingerne bragte frø og frugtkyndige trælle med sig hjem til Danmark, men at det først var ved kristendommens indførelse at en mere omfattende æbledyrkning begyndte, specielt i klostre rundt omkring i landet.
I Danmark er æblet i dag den mest udbredte frugt i de danske haver. Dette skyldes at æbler trives godt i det danske klima og vi har derfor mange flotte, saftige og velsmagende æblesorter i Danmark.
Hvornår er der æble?
Æblesæsonen spreder sig henover hele året, og det er faktisk kun i maj, juni og juli at frugten ikke er på sit højeste. Alle andre tider på året, kan du få masser af forskellige æblesorter. Så har du ikke allerede et æbletræ i haven, vil du stærkt anbefale dig det. Det er skønt at kunne plukke æbler fra egen avl.
Hvad kan man bruge æbler til?
Æbler smager skønt i desserter og madretter, både på grund af smagen, men konsistensen er også sjov at lege med.